quarta-feira, 8 de julho de 2009

Futuras Publicações do CEHA - Actas de Colóquios (1)

VV AA, 2009, O Açúcar Antes e Depois de Colombo. Seminário Internacional de História do Açúcar, Colecção DEBATES, n.º 1, Funchal, Centro de Estudos de História do Atlântico, 390 pp. [CR-ROM]

ARTIGOS

Canaviais e Açúcar no Espaço Insular Atlântico
Sugar-Cane and Sugar in the Atlantic Islands
Alberto Vieira

La Dimensión Cultural y Económica del Azúcar en Al-Andalus: Viejos y Nuevos Problemas de una Planta que Ha Recorrido El Mundo
The Cultural and Economic Aspects of the Sugar in Al-Andalus: Old and New Problems of a Plant that Crossed the World
Antonio Malpica Cuello; Adela Fábregas García

La Vega No Fue el Primer Productor de Azúcar en América
La Vega Was Not the First Sugar Producer in America
Emilio Cordero Michel

El Uso del Molino de Rodillos Horizontales Dobles en las Haciendas Azucareras de la Isla La Española en el Siglo XVI: Viejas y Nuevas Evidencias
The Use of the Horizontal Double Roller Mill in La Española Island’s Cane-Sugar Farms in the Sixteenth Century: Old and New Evidence
Anthony R. Stevens-Acevedo

Una “Pesadilla Dulce”: Problemas de Gestión y de Rendimiento de un Ingenio Flamenco en el Brasil (ca 1548-1615)
A “Sweet Nightmare”: Management and Profitability Problems of a Flemish Sugar Mill in Brazil (16th Century)
John G. Everaert

La Producción Masiva de Azúcar con Esclavos: Las Estructuras y los Individuos
Mass-Production of Sugar with Slaves: Structures and Individuals
José Antonio Piqueras

Los Ingenios del Occidente de Cuba, 1700-1750
The Sugar Mills of the West of Cuba, 1700-1750
Fe Iglesias García

A History of Sugar in Japan – Focusing on the White Sugar Production from the 18th Century
Uma Historia do Açúcar no Japão – A Produção de Açúcar Branco no Século XVIII
Miyo Arao

Trabajo, Etnicidad y Resistencia, Estivadores y Cimarrones en la Malograda Rebelion de 1814 de los Esclavos Bahíanos
Work, Etnicity and Resistence, Dock Workers and Cimarrones in the Slaves of Bahía Spoiled Rebellion of 1814
Stuart B. Schwartz

The Limits of Economic History: Revisiting Sugar and Slavery in Puerto Rico
Os Limites da História Económica: Revisitando o Regime de Plantation Açucareira no Porto Rico Escravagista
Francisco A. Scarano

Inicios de la Tecnología Hidráulica en el Caribe: Su Evolución en la Industria Azucarera en Puerto Rico (Siglo XIX)
Beginnings of Hydraulic Technology in the Caribbean: Its Evolution in the Sugar Industry of Puerto Rico (19th Century)
Lizette Cabrera Salcedo
Surgimiento del Latifundio Azucarero en San Pedro de Macorís
San Pedro de Macorís Sugar Estate Rise
Héctor Luis Martínez Pérez

William L. Bass: Papeles de un Azucarero de Fines de Siglo XIX e Inicios del XX
William L. Bass: Papers of a Cane-Sugar Producer of the End of the 19th Century and Beginnings of the 20th
José del Castillo Pichardo

La Plantación que No Se Repite: Las Historias Azucareras de la República Dominicana y Puerto Rico, 1870-1930
The Plantation that Does Not Repeat Itsef: The Sugar Histories of The Dominican Republic and Puerto Rico, 1870-1930
Humberto García Muñiz

La Isla de las Columnas de Azúcar. El Modelo Primario Exportador en Cuba: La Herencia Colonial y el Intervencionismo de Estados Unidos (1913-1930)
The Island of the Columns of Sugar. The Primary Exporter Model in Cuba:
The Colonial Inheritance and the Interventionism of the United States (1913-1930)
Pablo Tornero

Danzas Macabras y la de los Millones en la Industria Azucarera Dominicana: Precios y Produccion (1900-1930)
Macabre Dances and the one of the Millions in the Dominican Sugar Industry: Prices and Production (1900-1930)
Arturo Martínez Moya

La Política de Cuba en el Mercado Azucarero Internacional; Condicionantes y Características
Cuban Policy in the World Sugar Market; Conditions and Characteristics
Oscar Zanetti Lecuona

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